Den Bommel, dinsdag 23 juni 2020

Na Wemeldinge hebben we onze tocht voortgezet naar Tholen, Bruinisse, eilandje in de Grevelingen, Marina Port Zelande en tot slot een overnachting bij de Volkeraksluis. Tholen is een haven waar we niet eerder zijn geweest. Toegang is uitsluitend (voor schepen met een mast hoger dan 9 m) via de Bergsediep sluis. Dit moet wel haast de kleinste sluis van Nederland zijn. Wij pasten erin en op de terugweg ook nog een motorboot (iets kleiner dan wij), maar meer ook niet.

Tholen is een prima haven en een aardig oud stadje. Na Tholen ging de tocht (bijna) geheel op zeil richting Grevelingen met eerste overnachting in de grote haven van Bruinisse. De volgende stop was het eilandje Ossehoek waar we al kwamen toen Adjo en Willem heel klein waren, dus ongeveer 35 jaar geleden. Weinig veranderd en ook nog niet heel druk (half juni).

Als laatste grote haven Marina Port Zelande aan de Brouwersdam. Dit gebied is in de loop der jaren zeer toeristisch geworden met grote haven, huisjes park, camping en vele dagtoeristen langs het strand. Meer dan de helft van de bezoekers zijn buitenlanders (Belgen en Duitsers). We waren onder de indruk van de vele kitesurfers met en zonder foilers.

De laatste 2 dagen van onze trip door 3 sluizen en 1 brug. Deze keer vlot door de Krammersluis samen met een ander jacht en een vrachtvaarder. Het andere jacht (moderne Dehler 42 met wedstrijd zeilen ‘D-Dream’) verbaasde ons doordat we ze op het Volkerak zeilend ruim achter ons lieten.

Categorieën: Virtue