Rendsburg, Noord-Oostzee kanaal, zaterdag 21 mei 2022

De Duitse Bocht ligt achter ons. Vertrokken uit Lauwersoog. De voor ons meest geschikte weersvoorspelling zou woensdag 18 mei zijn, met wind variabel 1-3. Daarom van Terschelling terug naar de vaste wal, via Harlingen, Leeuwarden en Dokkum naar Lauwersoog.

De weersverwachting kwam uit, de wind draaide 2x rond, even een uitschieter met windkracht 6 en de onweersbuien kwamen pas toen we in Brunsbuttel afgemeerd lagen. Een tocht van 26 uur, meest motorsailend, d.w.z. zeilend met de motor bij voor meer snelheid. Van belang bij deze tocht is om op laag water bij de Elbe-monding aan te komen vanwege de stroming op de Elbe; we kwamen er te vroeg aan, waardoor we een paar uur nog stroomsnelheden van 3 zm/u tegen hadden. Terugkijkend zeggen we: de tocht verliep zoals gepland, vermoeiend, we hebben de indruk dat we het fysiek wel aankonden. Het was 5 jaar geleden dat we samen een nacht door zeilden.

De stress voor het traject door de Duitse bocht valt nu van ons af. Zoals wij zeilen, is er altijd wat (gezonde) spanning: hoe zal de tocht verlopen ? wat doet de wind ? is er een geschikt plekje in de geplande haven, meren we af zonder schade ? Eenmaal afgemeerd valt ook die spanning weg.

De tocht door de Duitse Bocht en aansluitend het Noord-Oostzee kanaal is voor ons niet nieuw, in 1978 deden we het voor het eerst samen op eigen kiel. Nadien hebben we het minstens 15 keer dit traject gevaren. Hier in het Noord-Oostzee kanaal is niets veranderd. Herinneringen worden opgehaald, ook bij de Deense eilandjes waar we naar toe willen, zullen we aan elkaar vragen; “ Weet je nog …. ? “

Categorieën: Virtue