Eiland Samso, Ballen, donderdag  2 juni 2022

Afgelopen dagen weer ‘Denemarken’ ervaren, leuke haventjes op kleine eilanden, pittoresk, vakwerkhuizen met de vlagwimpel aan de vlaggenstok in de voortuin, typisch Denemarken. Het is ook het weerzien van Denemarken zoals we dat van vroeger kennen. Het is 44 jaar geleden dat we hier voor het eerst zeilden. In de haventjes zelf zijn de voorzieningen verbeterd, het pittoreske is hetzelfde. Was pakweg 30 jaar geleden Denemarken zelf ons reisdoel, de laatste jaren lag het reisdoel verder en was Denemarken het passage-gebied, waarbij we slechts een enkele haven aandeden. Nu, dit jaar, varen we weer als langer geleden. We genieten ervan. In dit haventje zijn we door de jaren heen meerdere keren geweest, in de jaren negentig en voor het laatst in 2011.

Het weer zit nog niet mee, veel te koud voor het seizoen, temperaturen overdag max 15 C, en ook dagen met meer, dan gewenste, wind.

Hoe de reis verder zal verlopen ? We twijfelen of het eerdere doel: de grote meren in Zweden (Vanern en het Vattern) de moeite waard zijn. Daarbij komt dat we de afgelopen maand niet zo erg zijn opgeschoten. En dat we nog geen concrete afspraken hebben met Adjo over de weken/plaats waar zij willen zeilen. Geen probleem, het is goed om samen op de boot te zijn, en ‘Denemarken’ weer te ervaren.

Categorieën: Virtue